czwartek, 10 marca 2016

Torcik kokosowy Princessa

Przepyszny torcik kokosowy z wafelkami Princessa i kremem z Ricotty, zrobiony specjalnie na ten Dzień Mężczyzn. Delikatny, biały i niezbyt słodki zasmakuje nawet dzieciom. A co najważniejsze robi się go bardzo szybko.

Składniki (tortownica 22cm):
Biszkopt:

- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

- 300ml śmietany tortowej
- 100g sera Ricotta
- 2 wafelki kokosowe
- łyżeczka żelatyny
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- cukier puder (według uznania)

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Wiórki, mąkę i proszek wsypujemy po trochu, delikatnie mieszając z pianą. Wylewamy do tortownicy i pieczemy 20 min w 180st.

Śmietanę kremówkę (odlewamy 3 łyżki) ubijamy z cukrem lub bez na sztywno. Wafelki rozdrabniamy, ja to zrobiłam blenderem. Do ubitej śmietany dodajemy resztę składników. Odlaną śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę, a kiedy ostygnie łączymy z kremem.

Biszkopt po ostudzeniu przekrawamy na pół i przekłądamy kremem: biszkopt-krem-biszkopt-krem. Ozdabiamy według uanania. U mnie wafelek pokrojony oraz wiórki.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. sera ricotta jeszcze nie używałam, ale kokos uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna też zamienić na mascarpone lub nawet na jakiś zwykły homogenizowany. Nie wszędzie można Ricottę dostać.

      Usuń