poniedziałek, 12 października 2015

Ciasto "Pina Colada"

Uwielbiam ananasy i kokos, a jeszcze bardziej uwielbiam drink 

o nazwie Pina Colada dlatego postanowiłam zrobić to oto ciasto, aczkolwiek nie zawiera ono alkoholu (można do kremu dodać troche likieru kokosowego o którym pisałam we wczesniejszym poście lub nasączyć nim biszkopt). Ciasto jest naprawdę pyszne ;]





Biszkopt:

- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubijać z cukrem. Dodawać kolejno żółtka i mieszać delikatnie. Wsypać proszek i mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blaszkę o wym. 25x35cm. Piec przez około 20 min w 180st.

Beza kokosowa:

- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 200g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubijać z cukrem. Dodać wiórki i wymieszać. Wylać na taką samą blachę jak biszkopt i piec ok. 15 min w 180st.

Masa ananasowa:

- puszka ananasa w kawałkach w syropie
- budyń waniliowy
- 4 żółtka
- 200g masła

Ananasa odsączyć z syropu. Syrop wlać do garnka, wsypać do niego budyń i żółtka. Zmiksować wszystko razem i ugotować z tego "budyń". Wystudzić, zmiksować z masłem i wymieszać z ananasem (ja po wystudzenieu wstawiłam na 5 min. do zamrażlanika)

Dodatkowo:

- biała czekolada
- garść wiórek kokosowych

Wykonanie:

Na biszkopt wylać masę ananasową, przykryć bezą. Polać białą czekoladą i posypać wiórkami.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Witam :)w składnikach na masę ananasową podane jest masło a w wykonaniu nie ma o nim ani słowa. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi :) Moje przeoczenie. Już poprawiłam.

      Usuń